lördag 27 december 2008

Tolvstegsrörelsen...

...är den ett gudasänt botemedel mot "alkoholism" och andra "beroenden", eller en religiös manipulativ sekt med fascistoida drag? Både och? Ingenting av det?

På denna sida ska jag göra ett försök att samla mina egna tankar om tolvstegsrörelsen, både det jag tycker är bra och dåligt med den.

Besök också gärna min blogg Tankar, tvivel och tro...

/John

2 kommentarer:

  1. TolvstegsrörelsER, jag tror det är viktigt att komma ihåg att alla inte ser likadana ut även om de alla bygger på samma koncept. En Ferrari och en Bubbla levererar ju lite olika om man ser det så.

    Jag har själv tagit del av lite olika former av tolvstegsinriktade gemenskaper då jag är nykter alkoholist sedan ett antal år tillbaka och ser med spänning fram emot att få ta del av någon annans funderingar kring ämnet, och ämnena som jag hoppas tillkommer.

    De grupper jag har tagit del av har varit både strikt orienterade utifrån vad som står i AA´s "Stora Boken" till myspysiga soffgrupper där fokus mest verkade ligga på att få prata eller gnälla av sig lite, (här skall kanske nämnas att det naturligtvis finns mer vinningar i form av identifikation, möten mellan möten, mänskliga kontakter etc även i det som jag kallar "soffgrupper").

    Det första jag skulle vilja veta är vad du har för egna erfarenheter och från vilka gemenskaper det kan vara. Som jag nämnt har jag själv erfarenheter ifrån lite olika sorters grupper men jag är oxå väl medveten om att alla uppfattar saker och ting olika och tar till sig olika saker beroende tusen och en faktorer.

    Så, börja gärna där, lite bakgrund, vem/vilka du mött på din väg och vad som väckt dina frågor.

    Det här blir spännande! :o)

    SvaraRadera
  2. Hej Soledude!

    Kul att höra från dig så snabbt och tack för din kritik. Ser att du svarat på min kommentar på din egen blogg "Got time?" och att du också lämnat en del kommentarer på min huvudblogg "Tankar tvivel och tro...". Hoppas du inte blir alltför ledsen om jag inte hinner eller orkar svara dig på allt genast.

    Vill du läsa mer om mina erfarenheter av tolvstegsrörelsen, så har jag skrivit ganska mycket i "Sekt eller botemedel":s (SeB) gästbok som du hittar här:

    http://www.gastbok.net/gastbok/?gb=920

    Mitt första inlägg där är daterat 2008-06-15 03:40:10 [id:17862]. Sedan dess har jag deltagit med lite olika intensitet, med ett ganska långt uppehåll från mitten av sommaren till ganska sen höst.

    Detta får räcka så länge, men jag ser också fram emot att få diskutera med dig. Jag får intrycket av att du skulle kunna bidra på ett konstruktivt sätt, t ex i diskussionen på SeB. Den kritik som framkommit där, mot oss AA-kritiker, har lämnat en del övrigt att önska, tycker jag.

    :-)

    SvaraRadera